fbpx Skip to main content

Klantcase bij onze noorderburen

Het Willem de Zwijger College is een scholengemeenschap met verschillende vormen van openbaar voortgezet onderwijs (lees secundair) zoals vmbo-b/k, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

De Willem, zoals de school ook wel wordt genoemd, heeft als een van de eerste scholen van Nederland kennisgemaakt met COOL Check van Cloudwise. Gea Bos, docent Engels en 3 havo-coach vertelt hoe dit is verlopen.

Hoe het begon
Een flink aantal jaar geleden zijn we begonnen met Chromebooks. Het begon bij ons met drie leerkrachten die het digitale onderwijs gingen opstarten. Aanvankelijk was er slechts een heel klein stukje onderwijs dat digitaal was. Toen werd ik door onze directeur gevraagd of ik met mijn vak ook mee wilde doen. Eigenlijk ben ik vanaf het eerste moment al een erg enthousiaste gebruiker.

Toch is het niet zo dat haar leerlingen de hele les achter hun Chromebooks zitten. Gea houdt van de afwisseling om te schrijven, te spreken en af en toe opdrachten klaar te zetten. Ze vindt het heel handig dat je een woordenboek kan gebruiken en dat je dingen op kan zoeken. Gea hierover: “Ik vind COOL Check eigenlijk meer een hulpmiddel om een stapje verder te komen dan een app waarmee je de klas aan het werk zet.”

Hoe heeft COOL Check je geholpen?
Ik had eigenlijk meteen vanaf het begin al het gevoel van “dit is het”. COOL Check is vooral heel handig omdat je zoveel dingen klaar kan zetten. En als je dan wilt testen dan werkt het gewoon. De leerling kan niets anders doen op het Chromebook dan hetgeen ik heb klaargezet, en moet dan aan het werk met de middelen die ik beschikbaar heb gesteld. Als ik in de les zeg dat ze alleen een Van Dale woordenboek mogen gebruiken en vertalen.nu dan gaan ze toch andere middelen zoals Google Vertalen raadplegen. Maar ik wil dat ze alleen de bronnen gebruiken die ik hen heb meegegeven. Daar is COOL Check dus heel handig voor.

Hoe is de implementatie verlopen?
Dat heb ik zeker als goed ervaren. Als je als docent een keer gezien hebt hoe het werkt bij een leerling is het duidelijk. Dat geldt ook voor leerlingen. Ik kijk mee met mijn leerlingen en schrijf op welke stappen ze hebben gezet. Ook de leerlingen hebben het dan een keer gedaan en als je dan zegt dat we iets in COOL Check gaan doen, dan loggen ze uit en gaan ze naar COOL Check. Een enkeling moet nog geholpen worden maar het wijst zich vanzelf uit.

Hoe nam je hiervoor toetsen af?
Wij gebruiken nu COOL Check om te kunnen toetsen in een afgesloten omgeving. Daarvoor werkten we met toetsaccounts. Voor Engels bijvoorbeeld heb ik 80 leerlingen en dan maakte ik 80 toetsaccounts aan op naam. Zo konden leerlingen alleen bij het toetsmateriaal maar er bestond nog steeds de mogelijkheid om het te delen. We hebben dan ook een keer meegemaakt dat een leerling de opdracht deelde en door zijn moeder liet schrijven. Met COOL Check kan dat gewoon niet.

Welke reacties krijg je van leerlingen?
Alleen maar positieve reacties! Ik heb dus ook niemand gehoord die zegt dat iets vervelend is of dat er iets aangepast of verbeterd kan worden. Helemaal niets.

Welke reacties krijg je van collega’s?
De een na de ander komt nu langs omdat ze willen weten hoe het werkt. Wij gebruiken onze devices, de Chromebooks, ook vaker en vaker bij toetsen. Bijvoorbeeld een schrijfopdracht, die wordt bijna niet meer op papier gedaan. Want straks zit je op het mbo of hbo en dan moet je ook heel veel dingen digitaal inleveren. Die moet je gewoon maken op je Chromebook dus waarom zou je zo de testen of opdrachten niet afnemen.

Heb je tips voor andere collega’s?
De enige tip die ik altijd heb is dat waar je ook mee gaat werken in de klas: probeer het zelf eerst uit. We hebben COOL Check eerst getest en uitgeprobeerd. Je kan niet als je examens afneemt bijvoorbeeld, het voor de eerste keer gebruiken. Je komt altijd dingen tegen. Je hebt in het begin altijd iets van “hoe moet dit?”, of “waar zit dat?” Dus test alles een keer uit, zet ‘m klaar en oefen een keer met de klas. Eigenlijk heel simpel. Laat ze een paar woorden typen en dan inleveren, dan weten de leerlingen meteen hoe het werkt.

Denk je dat COOL Check een succes wordt?
Zeker weten! Zodra je tegen een school zegt dat het een app is om toetsen digitaal mee af te nemen, zijn ze direct geïnteresseerd. Want elke school heeft last van fraude van leerlingen. Dankzij Cloudwise konden we dit snel verhelpen met een waterdicht systeem. Wat mij betreft kunnen ook andere scholen niet snel genoeg kennismaken met COOL Check!

Boek de COOL Check demo
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw secundaire school of wil je een COOL Check demo boeken? Vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Over de school
Het Willem de Zwijger College staat bekend als een kansenschool. Leerlingen krijgen de kans
om op een zo hoog mogelijk niveau de eindstreep te halen. Ze worden aangemoedigd om het eigenaarschap over hun eigen leerproces te vergroten. In Hardinxveld worden gepersonaliseerde
leertrajecten aangeboden, waarbij een leerling mavo doet, maar bepaalde vakken op havo-niveau
afrondt (hoger niveau). De school mag zich daarmee tot de voorhoede rekenen op het gebied van gepersonaliseerd leren.

Feiten & cijfers

  • 2 locaties: Papendrecht en Hardinxveld
  • vmbo-b/k, mavo, havo, atheneum en gymnasium
  • 1525 leerlingen, 180 medewerkers
  • Producten & diensten via Cloudwise: COOL portaal, Chromebooks, Chromebases, laptopkarren, wifi, scholing, systeembeheer én COOL Check.

Leave a Reply

Support