Skip to main content

Dinsdag 7 februari was het ‘Safer Internet Day’. Met het thema “Together for a better internet” worden onder anderen leraren en IT’ers opgeroepen om zich extra in te zetten om van het internet een veiligere, betere en gezellige plek te maken.

Deze actie is een mooi moment om nog eens aandacht te schenken aan de do’s en don’ts op het internet. Maar om écht verandering teweeg te brengen, is het belangrijk om consequent aandacht te besteden aan dit onderwerp. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want: “Waar haal ik de tijd vandaan?!” Geen zorgen! De volgende tips helpen je op weg.

Begin bij jezelf

‘Practice what you preach’, ‘goed voorbeeld doet goed volgen’, allemaal clichés, maar wel met een kern van waarheid. Ben jij bijvoorbeeld regelmatig bezig met je eigen internetveiligheid of schiet het er nog wel eens bij in? Gelukkig wordt er op het YouTube-kanaal van veiliginternetten.nl regelmatig een reminder geplaatst onder de naam ‘Woensdag Ongehacktdag’. Denk aan het instellen van tweestapsverificatie of het regelmatig updaten van je devices. Fix jij je eigen digitale veiligheid sneller dan een pannenkoek, croque of smoothie?

Cyber Agent of Cybercrimineel?

Als je onze nieuwsbrieven vaker leest, dan heb je vast al eens gehoord van ‘Hackshield’. Een interactieve game waar leerlingen, zelfstandig of samen, werken aan een veilige online omgeving. Naar aanleiding van Safer Internet Day verzamelden ze de beste, leukste en meest originele tips om online veilig te blijven. Lees de tips hier.

Naast je actief inzetten voor internetveiligheid, is bewustwording van de gevaren ook belangrijk. Ken je ‘Framed’ al? Een initiatief van de Nederlandse politie in samenwerking met het ministerie van Jeugd en Veiligheid in Nederland. Framed is een interactieve mobiele game die op indringende wijze jongeren laat ervaren wat cybercrime is, dat cybercrime strafbaar is en wat de gevolgen voor nu en de toekomst kunnen zijn. Let op! Deze game is alleen geschikt voor leerlingen in het secundair onderwijs.

#ChallengeTheChallenge

Sinds de explosieve groei van het aantal jonge internetgebruikers, zijn ook challenges niet meer weg te denken. Kinderen worden via sociale media als TikTok of Instagram uitgedaagd om mee te doen aan een uitdaging. Soms onschuldig, ludiek of voor een goed doel, maar vaak genoeg ook niet zonder risico of gewoon levensgevaarlijk. Met deze praatkaartjes over online challenges ga je het gesprek aan met je leerlingen over het uitvoeren van deze challenges. 

Houd stichting ‘Tegen Internet Misstanden (T.I.M.)’ ook in de gaten. Deze stichting deelt onder andere nieuws over de meest actuele challenges. Daarnaast komt er een animatiefilm die kinderen vanaf 10 jaar moet waarschuwen voor de gevaren van (online) groepsdruk en gevaarlijke challenges.

Communicatie is de sleutel

Zoals je kunt lezen is communicatie over verantwoord online gedrag essentieel. We gaan er te vaak vanuit dat jongeren van tegenwoordig ‘digital natives’ zijn. Ze zijn opgegroeid met de informatietechnologie van het digitale tijdperk en zullen dus wel weten hoe het werkt. Misschien is ‘digital naives’ een betere beschrijving. Veel van de leerlingen op school zijn naïef in het gebruik van de digitale middelen waardoor ze zichzelf of anderen in vervelende situaties kunnen brengen. Op de website van ‘Communicatie is Alles’ kun je samen met leerlingen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar aan communicatievaardigheden werken. In les 7 gaat het specifiek over de nadelen van smartphones en sociale media. Gelukkig worden in les 8 vooral de positieve kanten belicht.

Feit of fictie?

Nepnieuws is tegenwoordig aan de orde van de dag. Een lastig fenomeen, maar goed om regelmatig te benoemen in de klas. Neem bijvoorbeeld iedere week een nieuwsartikel mee de klas in en laat de leerlingen maar benoemen waarom het feit of fake is. Met dit soort oefeningen oefen je niet alleen begrijpend lezen, maar geef je leerlingen strategieën mee welke ze ook zelfstandig kunnen toepassen wanneer ze nieuws op het internet tegenkomen. Niet zeker waar je moet beginnen? Bekijk dan deze quiz van SchoolTV.

Hulp nodig met het vormgeven of implementeren van deze onderwerpen? Of andere vragen omtrent mediawijsheid? Onze Mediacoaches zitten voor je klaar en denken graag mee! Neem contact met ons op via info@cloudwise.be of bekijk ons aanbod.

Leave a Reply

Support