Skip to main content

Het begin van een nieuw schooljaar brengt opwinding en uitdagingen met zich mee, vooral voor leerkrachten die IT willen integreren in hun klaslokalen. De wereld van onderwijstechnologie evolueert snel, en het is belangrijker dan ooit om up-to-date te blijven en digitale tools effectief te gebruiken om het leerproces te verbeteren. Hier zijn 10 waardevolle IT-tips voor leerkrachten om het schooljaar met vertrouwen te starten:

1. Verken digitale leermiddelen

Begin met het verkennen van educatieve apps, online platforms en e-learningbronnen die bij je vakgebied passen. Deze hulpmiddelen kunnen je lessen verrijken en studenten betrekken bij actief leren.

Neem zeker eens een kijkje bij het COOL-platform van Cloudwise, waar je de mogelijkheid hebt om als leerling gemakkelijk in te loggen. Of bewaar je als leerkracht liever het overzicht, dat kan met de ‘Meekijk’-module.

2. Leer Werken met een Learning Management System (LMS)

Een Learning Management System, zoals Moodle, Canvas, Microsoft Teams of Google Classroom, kan je helpen om lessen te organiseren, opdrachten te delen en communicatie met studenten te stroomlijnen. Neem de tijd om de basisprincipes van je gekozen LMS te begrijpen.

Cloudwise kan je hierbij helpen. Check de website voor opleidingen rond Google Classroom of Microsoft Teams!

3. Houd Digitale Apparaten Up-to-Date

Zorg ervoor dat alle digitale apparaten in je klaslokaal goed onderhouden zijn en voorzien zijn van de nieuwste software-updates en beveiligingspatches. Dit minimaliseert technische problemen tijdens je lessen.

4. Onderwijs Cyberveiligheid

Besteed aandacht aan cyberveiligheid in je lessen. Leer je studenten over het belang van sterke wachtwoorden, veilig internetgebruik en bescherming van persoonlijke gegevens.

Zorg er daarnaast voor dat je zelf ook veilig aan de slag gaat. 

Cloudwise kan je school helpen met sensibilisering door middel van Phished. Zorg je er liever voor dat alle data netjes in elke dag in een backup komt te zitten? Dat kan!

Bekijk ons aanbod aan cybersecurity tools!

5. Stimuleer Digitale Geletterdheid

Zet in op digitale geletterdheid door studenten te helpen kritisch na te denken over online informatie, betrouwbare bronnen te evalueren en digitale vaardigheden te ontwikkelen die ze in hun toekomstige leven kunnen toepassen.

6. Zorg voor Toegankelijke Digitale Materialen

Maak al je digitale leermiddelen en online bronnen toegankelijk voor al je studenten, inclusief diegenen met speciale behoeften. Denk aan zaken als schermlezers en alternatieve tekst voor afbeeldingen.

7. Houd je Digitale Bestanden Georganiseerd

Orden je digitale bestanden en documenten in logische mappen en gebruik cloudopslag voor gemakkelijke toegang vanaf elke locatie. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt om gegevensverlies te voorkomen. Wil je meer leren over de Google Drive, of de Microsoft Onedrive? Bekijk ons opleidingsaanbod hier.

8. Creëer Interactieve Leermiddelen

Experimenteer met tools voor het maken van quizzen, videobewerking en interactieve presentaties om boeiende leermaterialen te ontwikkelen die de betrokkenheid van je studenten vergroten.

9. Werk Samen met Collega's

Samenwerking met andere leerkrachten is cruciaal. Deel ideeën en beste praktijken voor het integreren van IT in het curriculum om van elkaar te leren en te groeien.

10. Blijf jezelf Ontwikkelen

Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in onderwijstechnologie. Neem deel aan professionele ontwikkelingsmogelijkheden, woon conferenties bij en sluit je aan bij online communities om je vaardigheden te blijven verbeteren.

Door deze 10 IT-tips in je onderwijspraktijk te integreren, kun je een rijke leeromgeving creëren die studenten voorbereidt op succes in het digitale tijdperk. Het is tijd om het schooljaar met vertrouwen te beginnen en de voordelen van technologie ten volle te benutten in je klaslokaal. Veel succes!

Leave a Reply

Support