Skip to main content

Het kerstfeest op school, dat is iets waar iedereen al een lange tijd naar uitkijkt. De klas is tiptop versierd en wellicht staan de versierde kerstboom ook al op post. Helaas moet dit kerstfeest onverwachts online, maar wees niet getreurd. Met een beetje creativiteit en onderstaande ideeën maak je er ook online een groot feest van! Deel deze tips gerust met anderen binnen en buiten je school: samen maken we er iets moois van.

Voor alle onderstaande ideeën creëer je een online meeting via Meet. Zet gezellig een kerstmuziekje en virtueel haardvuurtje aan en doe een of meerdere kerstactiviteiten. Veel plezier!

‘Doe raar met je haar’ kersteditie

Van kerstboom tot cupcakejes: deze kerst doet de hele klas raar met hun haar! Zet de kerstmuziek lekker hard en dans gezellig met de hele klas!

Wie ben ik: een kerstboom of…?

Bedenk als leerkracht voor elke leerling kerstpersonages, -dieren of -voorwerpen. Zoals een kerstbal, kerstvrouw of rendier. Deze stuur je naar de ouders, zodat zij dit op een post-it kunnen schrijven en op het hoofd van de leerling plakken. Alle leerlingen zien van elkaar wie ze zijn. Om de beurt mogen ze een gesloten vraag stellen die de andere leerlingen alleen met ja of nee mogen beantwoorden. Zoals: ben ik een voorwerp? Ben ik een man? Heb ik een baard? Tip: kies steeds een leerling uit wie de vraag mag beantwoorden, om te voorkomen dat iedereen door elkaar praat.

Samen kokkerellen

Kook met z’n allen tegelijk een lekker kersthapje. Bedenk samen met de klas een gerecht, deel de boodschappenlijst en geef als leerkracht live instructies via Meet. Zo kan je bijvoorbeeld met de hele klas deze Nutella kerstboom maken. Mmm, om je vingers af te likken!

Spannend kerstverhaal

Vertel een spannend kerstverhaal of lees voor uit een boek. Zorg eerst dat iedereen klaar zit, met een kaarsje aan, onder een dekentje met warme chocolademelk. Een variatie hierop is dat je een bepaald woord kiest, waar de kinderen op moeten reageren. Bijvoorbeeld: elke keer dat je ‘kerstboom’ zegt, moeten de kinderen hun handen in de lucht steken. Zo blijft iedereen actief en betrokken. Leuk om te zien wie het snel doorheeft.

Wie raadt het kerstliedje?

Om de beurt zet een leerling zijn microfoon uit om een zelfgekozen kerstnummer te playbacken én uit te beelden. Lekker dansen en zingen maar! Wie raadt als eerste welk liedje? Tip: vraag je leerling van tevoren een kerstnummer naar je toe te sturen, om dubbele nummers te voorkomen.

Samen knutselen

Bedenk een knutselopdracht die de leerlingen thuis kunnen uitvoeren. Maak een meet-link aan, zet een kerstmuziekje aan en knutsel gezellig met elkaar. Maak bijvoorbeeld kerstkaarten die leerlingen naar familie en vriendjes kunnen versturen. Een kaartje ontvangen in deze tijd is extra leuk.

Lekker bewegen met ‘kerstman zegt’

Als je ‘Simon says’ kent, dan weet je hoe dit werkt. De leerkracht doet een serie bewegingen en na elke beweging doen de kinderen je na. Alleen, je moet wel vooraf aan elke beweging zeggen: ‘Simon zegt…’ en dan bijvoorbeeld: ‘liggen’! Laat je ‘Simon zegt..’ weg, dan is het aan de kinderen om goed op te letten en niet te reageren met een beweging. In deze kersteditie vervangen we Simon says door ‘de kerstvrouw/man zegt’!

Online pictionary

Maak voor elk groepje een Jamboard aan via Meet. Stuur ze een lijstje met kerstgerelateerde woorden. Om de beurt mogen ze op het Jamboard tekenen. De rest van de groep mag raden in de chat.

30 Seconds kersteditie

Speel de 30 Seconds kersteditie! Maak teams van 3 personen. In elke ronde stuur je een kaart naar één persoon uit het team dat aan de beurt is. Dat kan bijvoorbeeld via de chat. Deze leerling probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven aan de andere spelers uit het team. Hoe meer begrippen er worden geraden, des te meer stappen zij op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Juffrouw Femke heeft het voorwerk al gedaan, waardoor je hier de spelkaartjes kunt downloaden. Dobbelen kan online (kies voor 1 dobbelsteen en 3 zijden) en als leerkracht verzet je de pionnen op het speelbord.

Werkboekje voor kleuters

Stuur de kleuters een kerstwerkboekje toe zoals deze gemaakt door Juf Shanna, voor tussen de andere spelletjes door. Deze kunnen ze thuis printen en lekker aan de slag met tekenen, rekenen, taal en puzzels.

Kerstbingo

Deel bingokaarten uit per post of online. Als leerkracht ben je de bingomaster en speel je gezellig met de hele klas een rondje bingo. Via Juf Bijtje download je hele toffe bingokaarten om te printen!

Leave a Reply

Support