Skip to main content

Het is bijna tijd om de laptops dicht te klappen, de schooldeuren voor 8 weken te sluiten en plannen te maken voor de zomervakantie. Dit betekent dat de laatste schooldag alweer bijna voor de deur staat. Met een van de onderstaande activiteiten maak je er een onvergetelijke afsluiter van!

1. Vakantie doe-boek knutselen (Basisonderwijs)

Maak samen met de klas een Vakantie doe-boek! Verzamel met elkaar de leukste dingen om te doen tijdens de vakantie: waterpretactiviteiten, binnen- en buitenspellen, recepten, experimenten, knutselopdrachten en ga zo maar door. Laat de kids zelf puzzels, rebussen, quizzen en doolhoven maken en voeg deze ook toe aan het doe-boek. Geef elke leerling een exemplaar mee naar huis. We krijgen spontaan zin om er zelf mee aan de slag te gaan! Stuur je ons ook een exemplaar toe? 😉

2. Wie vindt de code? (Secundair en Basisonderwijs)

Oh nee! De directie is uitgerekend de laatste schooldag de code van de kluis vergeten. Laat daar nou net een cadeau voor de hele school liggen. Geen paniek, jullie kunnen dit samen oplossen. Op en rondom het schoolplein is een tocht uitgezet met opdrachten. Door een opdracht goed uit te voeren, ontvangen de leerlingen een stuk van de code. Welke klas kraakt de code het snelst? Deze klas mag de kluis openen en ontvangt een kleinigheidje, bijvoorbeeld een ijsje.

Tip: laat de klassen op verschillende tijden na elkaar beginnen om drukte te voorkomen.

3. Als superheld het nieuwe schooljaar in (BAO)

Ga allemaal als je favoriete superheld naar school. Hoe staat het met jullie superkrachten en wie is de held van de klas? Doe één of meerdere spelletjes in het superheld-thema:

  • Niemand is vandaag zichzelf; iedereen is een superheld! Tijd om een superheld-paspoort te maken. Doe alvast het voorwerk en maak een boekje met wat leuke vragen en een ruimte waar de kids hun ‘pasfoto’ kunnen tekenen. Ook leuk om er een stempelboekje van te maken, waarin ze de spellen van de dag kunnen afstrepen.
  • Knutsel een attribuut naar keuze die past bij het outfit; denk aan een kroon, masker, gekke neus, vleugels, toverstaf…
  • Maak met een draad een hindernisbaan, bijvoorbeeld in de gang of op het schoolplein. Laat de leerlingen kruipen zonder het web te raken. Het kind dat verkleed is als superman zal helemaal in zijn element zijn tijdens dit spel.
  • Speel bewegend memory. Print verschillende superhelden twee keer uit op een A4. Om de beurt mogen de leerlingen een poging doen om een setje te vinden. Welke held heeft het beste geheugen?
  • Wat nemen superhelden mee op vakantie? Speel het spel “ik ga op reis en ik neem mee” en je zult verrast worden welke bijzondere attributen er opeens meegaan!
  • Vliegen als superman: balanceer op een bankje of boomstronk en spring eraf. Maak een foto als de superhelden naar beneden springen. Leuk om te printen voor hun helden-diploma’s.
4. Klassenquiz (BAO en SO)

Maak een quiz met vragen over de leerlingen, gebeurtenissen van afgelopen jaar of iets wat de leerlingen geleerd hebben. Dit kan voor zowel het middelbaar als basisonderwijs, want je maakt zelf de vragen. Denk aan: ‘Wie kwam het vaakst te laat dit jaar?’ ‘Wat is 14X11? ‘Wanneer gingen de scholen weer open?’ ‘Kies zelf of je deze quiz offline of online maakt.

5. Showtime (BAO en SO)

Neem met je leerlingen een reclameblok op. Dat wordt gegarandeerd lachen! Laat ze in groepjes een fantasie product of dienst verzinnen. Indien gewenst gekoppeld aan een maatschappelijk thema. Vervolgens bereiden ze een reclamescène voor, waarvoor ze onder meer een attribuut maken, zoals een verpakking van het product of een decorstuk. Daarna is het SHOWTIME! Leuk om dit te filmen en te delen met de leerlingen of de ouders.

6. Zoek het zomergevoel op (BAO en SO)

Een ideale zomerdag is toch met een doek op een grasveld en een mand vol lekkers? Laat de leerlingen iets meenemen of maak wat lekkere dingen samen met de klas. Smoothies, pannenkoeken, sandwiches… Trek allemaal een zomerse outfit aan, hoop stiekem op een zonnetje en voila; de vakantiesfeer zit erin! Slecht weer? Verbouw het klaslokaal tot een tropisch paradijs! Kan er iemand niet bij zijn? Breng dan wat lekkers langs.

Tip: bevindt je school zich dicht bij het bos, een meer of het strand? Hou de picknick daar en sluit af met een frisse duik in het water of een spel in het bos!

Aftellen

En dan, aan het einde van de laatste schooldag, is het zover: vakantieeeee! Verzamel alle leerlingen op het schoolplein (in groepen), zing bijvoorbeeld een lied en tel af tot de vakantie.

Fijne vakantie!

Alvast een hele fijne vakantie! Heb je andere leuke tips voor de afsluiting van het schooljaar? Leuk! Deel ze hieronder.

Leave a Reply

Support