Skip to main content

Inloggen op een laptop of Chromebook is tegenwoordig een essentiële vaardigheid geworden voor jonge leerlingen, vooral met de toename van online onderwijs en het gebruik van digitale hulpmiddelen in de klas. Helaas kunnen er veel moeilijkheden en uitdagingen zijn die jonge leerlingen tegenkomen bij het inloggen op hun laptops of Chromebooks. Hieronder bespreken we enkele van deze uitdagingen en hoe ze kunnen worden aangepakt.

1. Vergeten wachtwoorden.

Het vergeten van wachtwoorden is een veel voorkomend probleem voor jonge leerlingen. Ze hebben misschien verschillende wachtwoorden voor verschillende applicaties en kunnen deze gemakkelijk vergeten. Dit kan leiden tot frustratie en tijdverspilling bij het herstellen van wachtwoorden.

Oplossing:

Het is belangrijk om leerlingen te leren hoe ze hun wachtwoorden kunnen beheren en veilig kunnen bewaren. Het COOL portaal van Cloudwise biedt dan ook de Easy-login aan. Deze module zorgt ervoor dat leerlingen in plaats van moeilijke wachtwoorden en e-mail adressen, kunnen inloggen met behulp van QR-code en/of plaatjes.

In de praktijk zien we dat dit een mooie leercurve vormt voor leerlingen. In de eerste graad beginnen met QR-code en één plaatje, in de tweede graag zelf de klas en naam kiezen en vervolgens een combinatie van meerdere plaatjes en tenslotte in de derde graag leren ze hun eigen e-mail adres en wachtwoord te onthouden en gebruiken.

Het is verder ook mogelijk voor leerkrachten om de wachtwoorden van studenten tijdelijk te veranderen, waardoor er heel wat tijd wordt gewonnen in de klas.

2. Technische problemen.

Technische problemen kunnen voorkomen bij het inloggen op laptops en Chromebooks. Dit kan variëren van internetproblemen tot softwareproblemen en hardwareproblemen. Deze problemen kunnen resulteren in verloren tijd voor leerlingen en onderbrekingen van het lesmateriaal.

Oplossing:

Zorg ervoor dat de apparaten van leerlingen regelmatig onderhouden en bijgewerkt worden. Technische ondersteuning moet beschikbaar zijn voor leerlingen die problemen ondervinden bij het inloggen op hun apparaten. Daarnaast is het belangrijk om leerlingen te leren hoe ze eenvoudige problemen zelf kunnen oplossen, zoals het opnieuw opstarten van hun apparaten of het controleren van hun internetverbinding. Dit zorgt er namelijk voor dat ze in een digitale wereld zelfredzaam zijn.

3. Inconsistentie in het inlogproces.

Het inlogproces kan verschillen per toepassing of website, en dit kan verwarrend zijn voor jonge leerlingen. Leerlingen moeten mogelijk verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden gebruiken voor verschillende applicaties en websites. Dit kan leiden tot frustratie en tijdsverlies bij het zoeken naar de juiste inloggegevens.

Oplossing:

De eenvoudigste oplossing voor dit probleem is door te werken met een single sign-on (SSO). Met het COOL Portaal wordt er een koppeling gemaakt tussen het leerlingenbestandsysteem (Smartschool, Informat, Scoodle), COOL en de Google of Microsoft workspace.

Hierdoor kunnen leerlingen door middel van eenmaal in te loggen in hun toestel meteen door naar alle websites of -applicaties die met de Google of Microsoft login werken.

Helaas werkt niet elke website met leermiddelen met een Google of Microsoft login. Hierbij is het belangrijk om de leerlingen bij te staan met goede instructies.

Bent u geïnteresseerd in een demonstratie over de easy login methodes die het COOL portaal bieden?

Onze gedreven medewerkers komen graag tot bij u op de school om een demonstratie te geven over de verschillende inlog methodes (QR-code en plaatjeslogin).

Verder kan u ook de koppeling en automatische synchronisatie bekijken.

 

Hier kan u een demo aanvragen.

Leave a Reply

Support