Skip to main content

SBSO Zonnebos is een school voor buitengewoon onderwijs in het hart van de provincie Antwerpen, met drie campussen en in totaal 520 leerlingen en 160 leerkrachten. Al sinds 2010 is de school bezig met digitalisering en is één van de drie Google Reference Schools in België.

 

Kristof Van Dyck, ICT-coördinator bij SBSO Zonnebos, deelt graag hun verhaal.

De keuze voor Google Workspace

“Wij werken met Google Workspace (voorheen G Suite for Education) omdat het gebruiksgemak biedt voor zowel leerlingen als leerkrachten”, legt Kristof uit. “Bovendien is het eenvoudig te beheren als ICT-team en past het binnen ons budget. We gebruiken Google al langere tijd Google-toepassingen achter de schermen, bijvoorbeeld voor Gmail, en hebben besloten om Google Workspace volledig te omarmen.”

Om ervoor te zorgen dat alle leerkrachten vertrouwd zijn met Google Workspace, organiseert de school regelmatig interne nascholingen. Zo zijn er boterhamssessies tijdens de lunch met kleine Google workshops, specifieke evaluatiedagen per team per topic en een Google Discovery Day waarop deelnemers zich kunnen inschrijven voor verschillende topics.

Uiterst links: Kristof Van Dyck

Een uitdaging: digitaal onderwijs in het buitengewoon onderwijs

In het buitengewoon onderwijs brengt de digitale transformatie extra uitdagingen met zich mee. “We kochten in 2019 meer dan 100 Chromebooks aan ter vervanging van onze 40 oude laptops”, vertelt Kristof. “We merkten snel dat leerlingen met een beperking soms moeilijkheden hadden met het gebruik van de Chromebooks, dus zijn we op zoek gegaan naar een eenvoudig aanmeldsysteem voor deze leerlingen.”

“Daar kwamen we al snel uit bij COOL van Cloudwise. De mogelijkheid om met QR-code of plaatjes in te loggen was een zeer belangrijk pluspunt voor ons”

Investering in digitalisering

Tijdens de coronapandemie heeft de school haar digitale geletterdheid in een stroomversnelling gezet. “We hebben veel webinars en infomomenten voorzien voor leerkrachten om digitaal onderwijs te geven”, zegt Kristof. “Daardoor was er nadien veel meer bereidheid om digitaal les te geven. We hebben ook geïnvesteerd in digiborden, oplaadkarren en andere digitale middelen.”

De school voorziet voor elke leerkracht een eigen device en voldoende Chromebooks voor alle leerlingen. “Leerlingen kunnen zelfstandiger werken met hun device met behulp van het online leerplatform van COOL”, aldus Kristof. “Bovendien heeft de meekijkfunctie van Cloudwise en de beschikbaarheid van educatieve apps ons digitale lesgeven aanzienlijk efficiënter gemaakt.”

Een sterke samenwerking voor een digitale transformatie

“Als ICT-coördinator van SBSO Zonnebos ben ik enthousiast over de waardevolle aanvulling van het COOL-platform van Cloudwise op ons ICT-beleid. Het heeft het lesgeven verbeterd maar COOL heeft ook mijn job als ICT-coördinator ontlast door middel van automatische synchronisatie. Verder kijken we uit naar het digitaal examineren met COOL Check.” Vertelt Kristof. “Cloudwise biedt ondersteuning en opleidingen, wat heeft geleid tot een succesvolle digitale transformatie en een verrijkte leerervaring voor leerlingen en leerkrachten.”

Leave a Reply

Support