Skip to main content

ICT is inmiddels onlosmakelijk met het onderwijs verbonden. We zien dat steeds meer scholen met Chromebooks werken en testen worden steeds vaker digitaal  in plaats van op papier afgenomen. Nu digitaal en hybride onderwijs gemeengoed zijn, rijst de vraag hoe we digitale toetsen veilig kunnen afnemen.

Nieuwe ontwikkelingen
De opkomst van digitale tools de afgelopen periode is niet voor niets zo sterk geweest. Zowel leerkrachten als leerlingen hebben de pro’s en contra’s de laatste tijd aan den lijve ondervonden. Door deze ontwikkelingen op ICT-gebied is er een aantal wetenschappelijk aangetoonde voordelen aan de oppervlakte gekomen, zo blijkt uit de Monitor Hybride onderwijs van Kennisnet.

  • De motivatie neemt toe
  • Het biedt gelijke kansen zodat iedereen kan meedoen
  • De leerprestaties verbeteren
  • Het leerproces wordt efficiënter

Daarnaast zorgen moderne ICT-oplossingen in het onderwijs voor tijdsbesparing, meer transparantie en professionaliteit en een betere sturing van het onderwijsleerproces (bron: kennisnet.nl).

De afgelopen tijd hebben scholen dan ook terecht behoorlijk geïnvesteerd in de digitalisering van hun onderwijs. Er is inmiddels al veel ervaring opgedaan met digitaal toetsen. Daarbij heeft de coronacrisis blended vormen van lesgeven een enorme boost gegeven. Niet onverwacht is hierdoor ook de belangstelling voor digitaal testen binnen een gemonitorde omgeving die gegarandeerd fraudebestendig is enorm toegenomen.

Nieuwe uitdagingen
Wil je je als onderwijsinstelling goed voorbereiden op deze ontwikkelingen en met name op het digitale testproces dan is een zorgvuldige voorbereiding en de uiteindelijke implementatie van doorslaggevend belang. Voor een veilige digitale testomgeving is het aan te bevelen een professionele ICT-partner in de hand te nemen die scholen verder helpt én met support kan bijstaan in hun transitie naar digitaal toetsen. Wil je weten of jouw school klaar is voor digitaal testen? Bekijk hier de checklist die door Kennisnet is opgesteld.

Nieuwe oplossingen
Ga je als school digitaal toetsen afnemen dan is ‘veiligheid’ de belangrijkste voorwaarde om te kiezen voor een systeem dat gegarandeerd ’afkijkbestendig’ is, en waarmee leerlingen op geen enkele wijze kunnen frauderen. Om digitaal toetsen veilig en makkelijk te maken voor het voortgezet onderwijs heeft Cloudwise een handige app ontwikkeld: COOL Check.

Eenvoudig, veilig én snel
Met COOL Check kun je eenvoudig, veilig én snel kennis toetsen. De app werkt in een afgeschermde digitale omgeving, waarin leerlingen geen toegang hebben tot functies op hun Chromebook. Zo kunnen zij bijvoorbeeld geen rekenmachine gebruiken, niet met elkaar chatten of antwoorden uitwisselen en geen antwoorden op internet zoeken.

“Voor elke school. Voor elke leerkracht. Voor elke leerling. Met COOL Check neem je snel en eenvoudig toetsen af en zorg je voor focus in de klas.”

Startklaar in 10 seconden
Toetsen met COOL Check is heel eenvoudig én bespaart tijd. Je kunt toetsen ruim van tevoren klaarzetten, je hoeft ze niet meer fysiek uit te delen en inleveren gaat met een druk op de knop. Zo houd je dus controle. Werkt jouw school al met ons COOL portaal, dan kun je nu tot 1 juli 2022 kosteloos gebruikmaken van COOL Check.

Betere focus, beter resultaat
Voor docenten is het eenvoudig om de Chromebooks van de leerlingen met slechts één klik in een afgeschermde omgeving te laten werken. Deze focusmodus is ideaal om les te geven zonder afleiding. Als de devices van de leerlingen in COOL Check vergrendeld zijn, hebben zij alleen toegang tot apps, documenten en url’s die door de docent zijn geselecteerd. Wel zo gemakkelijk als je voor de klas staat en je tegen opengeklapte schermen staat te praten.

Ik had eigenlijk meteen vanaf het begin al het gevoel van 'dit is het'.

Gea BosDocent Engels aan het Willem de Zwijger College

Altijd up-to-date
COOL Check werkt met Smartschool. Door deze koppeling worden leerlinggegevens en groepsindelingen gesynchroniseerd met COOL. Wanneer je in Smartschool wijzigingen maakt in een groep, worden deze gegevens automatisch doorgevoerd in COOL Check. Zo blijven de gegevens overal gelijk en besparen docenten tijd.

Boek de COOL Check demo
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw secundaire school of wil je een demo boeken? Vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Leave a Reply

Support